Virtuális forradalom

 

Március 12-én a rádiók, a tévécsatornák és az egész internet is a bécsi forradalomtól volt hangos.

            Ennek hatására Petőfi dobott egy üzenetet pilvaxos haverjainak, a költőknek és bloggereknek, miszerint nem kéne tétlenül nézni az eseményeket. Közös megegyezés után Jókai megcsinálta a Meet linket, addig Petőfi kiposztolta egy költeményét, a Nemzeti dalt.

            A meeting sem telt tétlenül, az egybegyűltek hosszas ötletelés után, megszerkesztették a 12 pontból álló Word dokumentumot. Annyira jól sikerült, hogy egymást „beteggelve” ki is rakták instastory-ba. Nemsokára látta minden követőjük, aki csak nyitott szemmel böngészi a netet, de nem is csak hogy látta, hanem meg is osztotta. A márciusi ifjak privátja pillanatok alatt megtelt éljenző fiatalok üzeneteivel.

            A rengeteg bátorító comment hatására, Petőfi szavazást indított: „Juttasuk-e el Bécsbe a királynak a 12 pontot? ” A szavazás eredménye 92% igen lett. Így Petőfi live-ot indított, hogy mindenki, akit csak érdekel élőben követni tudja az eseményeket. Még tweetelt is róla, hogy több követőjét meg tudja mozgatni. Stream közben discordon folyamatosan tartotta a kapcsolatot a márciusiakkal.

            Nézői javaslatra először megpróbálták rábírni az ország e-újságjait és napilapjait, hogy közöljék le az online forradalom hírét. Amíg a válasz e-mailekre vártak, Petőfi elszavalta a korábban kiposztolt Nemzeti dalt, ezzel tüzelve fel még jobban a nézőket.

            Mire befejezte, több százezer magyar ujjongott már a képernyők előtt. Ekkor Vasvári izgatottságtól kipirult arca jelent meg a live-ban. Széles mosollyal bejelentette, hogy Landerer és Heckenast, az ország egyik híresebb folyóiratának szerkesztői, cenzúrázatlanul címlapra tették a 12 pontot, a Nemzeti dalt, a virtuális forradalmat. És ekkor már nem csak ők, de a tévécsatornák és a rádióadók is mind főműsoridőre tűzték. Híre vírusként terjedt szerte Magyarországon.

            Ez a siker bátorságot öntött beléjük, akkorát, hogy eldöntötték, felbérelnek egy hackert, hogy törje fel a várbörtönt. A hacker készségesen segített. Nem telt egy órába a börtön biztonsági rendszere összeomlott, és Táncsics nagyobb erőfeszítés nélkül kisétálhatott cellájából. Egy kis csapat forradalmár elugrott érte autóval, így még sétálnia sem kellett.

            Ám nemcsak Táncsics szabadult ki, hanem délután, egy óra körül jött egy fontos e-mail Bécsből. Mindenki feszülten hallgatta, ahogy Petőfi felolvassa délelőtti kemény munkájuk gyümölcsét. Bécs elfogadta követelményeiket!

            Mikor Petőfi már le akarta zárni a live-ot, még akkor is több ezren marasztalták. Igazuk volt, jó lett volna valamivel megünnepelni sikerüket. Ekkor Jókainak remek ötlete támadt. Gyorsan ráírt Laborfalvi Rózára, a filmcsillagra, aki egyből intézkedett. Elérte, hogy a Nemzeti Színház felrakja honlapjára a Bánk bán premierjének felvételét. A délután hátralevő részében a fáradt forradalmárok így otthonuk kényelméből élvezték az előadást.

            Hát így ért véget ez a nevezetes virtuális forradalom...

 

/ Szerző: Németh Mandula 8.osztályos tanuló/

 

Érdekességek a magyar kokárdáról című ppt. az alábbi linken megtekinthető.